2024. 04. 05

A Te vállalkozásodnak mekkora a karbonlábnyoma?

Növekedés, új piacok, szigorodó környezetvédelmi normák – ismerősek ezek a kihívások? Ha vállalatod előremutató lépéseket tervez a fenntarthatóság terén, elengedhetetlen a karbonlábnyom ismerete.

Az ESG “E” pillérének egyik konkrét mérőszáma, amely egy szervezet, esemény, ország stb. által termelt üvegházhatású gázok mennyiségét méri. Ezek a gázok hozzájárulnak a klímaváltozáshoz azzal, hogy megkötik a hőt a Föld légkörében. A leggyakrabban előforduló üvegházhatású gáz a szén-dioxid (CO2), ezért a karbonlábnyom mérésére általában a szén-dioxid egyenérték (CO2e) mértékegységét használjuk.

Egy másik kifejezés, amivel gyakran találkozhatunk a téma kapcsán az a net zero, azaz a nettó nulla kibocsátás. Ez egy ambiciózus cél, amelyre egyre több vállalat törekszik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vállalatok tevékenységeik során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátását teljes mértékben kompenzálják, például karbon-eltávolítási technológiák használatával vagy az energiahatékonyság javításával.

Energiafelhasználás: Az irodák, üzemek és raktárak világítása, fűtése és hűtése a legnyilvánvalóbb kibocsátási források közé tartozik. Ezek hatékonyságának javítása kulcsfontosságú lépés a karbonlábnyom csökkentésében.

Logisztika: Az áruk és az alkalmazottak munkába járása, üzleti utazások. Egy üzleti repülőút például több tonna CO2-kibocsátást generálhat.

Irodai élet: Az irodai papírfelhasználás, a kávéfőzés és még a munkatársak által használt számítógépek is részét képezik a karbonlábnyomnak.

Digitális technológiák: Az adatközpontok és a felhőalapú szolgáltatások üzemeltetése meglepően nagy energiát igényel. De egy hosszúra nyúlt online meeting is hozzájárul a karbonlábnyomunkhoz.

Külön figyelmet érdemelnek a Scope 3 szintű kibocsátások, amik egy-egy vállalat teljes kibocsátásának legnagyobb részét jelenthetik, mégis erre van a legkisebb hatásuk. A témával egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk, melyet IDE kattintva érsz el.

Megosztom a cikket
icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok icon_rendezveny