2023. 11. 06

Az ESG-megfelelést a saját üzleti modellre kell építeni

Forrás: Az ESGfigyelő – Zöld megoldások kiadvány – a teljes cikk elérhető az online szakmai kiadványban.

Az ESG-megfelelésre törekedve a közepes és nagyvállalatok közül azok lehetnek sikeresek, amelyek nem elégszenek meg azzal, hogy a keretrendszer három dimenziójából csak az egyikre fókuszálnak. Emellett a cselekvési terv minden lépésénél az adott vállalat jellegéből, üzleti modelljéből érdemes kiindulni – fejti ki a téma egyik legismertebb hazai szakértője, Pogány Éda, a Syngenta üzleti fenntarthatósági vezetője.

– Amikor egy vállalat elindul az ESG-megfelelés útján, vagy tovább akar e téren lépni, akkor lehet sikeres, ha a saját üzleti modelljéhez illeszkedve és az üzleti stratégiával integráltan gondolkodik a fenntarthatóságról. Először megvizsgálja saját üzleti tevékenységét, és felméri, hogy ahhoz milyen bemeneti tőkéket használ fel, ezek lehetnek természeti tőkék, mint például a víz, energia stb., humán tőke, intellektuális tőke, mint például tudás és képességek, vagy maga a pénzbeli tőke, amire legtöbben gondolnak e szó hallatán. A következő kulcskérdés, hogy az adott cég a maga üzleti modellje szerint miként használja fel, transzformálja a bemenetitőke-elemeket, és mi az a végtermék, ami a tevékenysége eredményeként megszületik, azt miként osztja meg a tágabb értelemben vett közösséggel. Kik vásárolják, és földrajzilag hol, milyen formában használják a termékeit, szolgáltatásait. Amikor egy cégnél már pontosan értik, tudják, miként működik az üzleti modell, milyen bemeneti tőkéket alakít át, és mi születik a kimeneti, vagyis output oldalon, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy elkezdje mérni azt, hogy pontosan milyen hatással van ez az értékláncban, és összességében hogyan hat a környezetre, a társadalomra. Érdemes a gondolkodásba érdekelt feleket is bevonni, mások álláspontját is figyelembe venni, majd végig gondolni azt, hogy ezeket az in- és outputokat, illetve a hatást hogyan lehet jelentésbe foglalni, hogyan lehet a nem kívánt hatásokat csökkenteni, a pozitív hatásokat felskálázni, megosztani másokkal, min érdemes és hogyan, milyen időtávon változtatni.

Olvasd el a teljes cikket az első hazai ESG szakmai kiadványban az online megjelenő Az ESGfigyelőben! Nekünk fontos a fenntartható jövő. Légy részese Te is a változásnak és csatlakozz az előfizetők táborához.

Megosztom a cikket
icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok icon_rendezveny