2023. 03. 24

Családi vállalkozás? Kerüld el a csapdákat!

Egy családi vállalkozás ötlete elsőre szuperül hangzik, azonban sajnos számos buktatója lehet, ha az ember nem tudja, mire kell odafigyelni. Egy ilyen helyzetben ugyanis könnyen előfordul, hogy sokkal többet dolgozunk, mint az normális lenne, és a többiektől is ezt várjuk el, egyenlőtlenül osztjuk a feladatokat, és észrevétlenül kúszik be a munka a napunk minden pillanatába.

Szerencsére azonban nem feltétlenül kell, hogy ez így alakuljon. Egy kis tudatosággal felépíthető úgy is a családi biznisz, hogy az ne borítsa fel a munka és a magánélet kényes egyensúlyát.

Mi okozza az egyensúly borulását?

A legtöbb vállalkozás esetében igaz, hogy eleinte rengeteg munkával és áldozattal jár. Egy családi vállalkozás esetében extra motiváció, hogy mindenki a sajátjának érzi az üzletet, ezért mindenki igyekszik a lehető legtöbbet tenni azért, hogy működjön. Ez azonban gyorsan vezethet káoszhoz és kiégéshez.

Hogy ezt elkerüld, szükség lesz néhány szabályra:

  • Legyenek határok! Ne szóljon minden beszélgetés, minden gondolat a vállalkozásról! Legyen meg a helye és az ideje a téma megvitatásának, azon kívül azonban ne erőltessétek a témát. Persze nem tilos váltani pár mondatot valamilyen aktualitásról, de nem szabad hagyni, hogy a munka átszője a mindennapokat.
  • Legyen meg mindenkinek a szerepe! Családi vállalkozásban gyakori felállás, hogy mindenki csinál mindent. Ez nagyon hasznos lehet abban a kontextusban, hogy tudjátok egymást helyettesíteni szükség esetén, de nem jó abból a szempontból, hogy tulajdonképpen senki sem tudja, mi a dolga, mindenki belenyúl mindenbe, így elsikkadhatnak információk, megakadhatnak folyamatok és gyorsan káosz alakulhat ki. Jó, ha mindenkinek megvan a szerepe, és azt sem árt előre meghatározni, hogy ki kit helyettesíthet szükség esetén.
  • Ne ássátok el a konfliktusokat! Ahogy a munka átszőheti a család mindennapjait, ha nem figyelsz, úgy tudnak a családi kapcsolatok is megjelenni a munkában, és nehezíteni a vitás kérdések rendezését. Minden családban megvannak a domináns emberek, csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy ugyanezek az emberek lesznek a legrátermettebbek az üzletben – de vajon a többiek eléggé a sarkukra tudnak-e állni velük szemben üzleti kérdésekben, vagy inkább elfogadják az ő igazukat a megszokott módon? Nyilvánvaló, hogy az utóbbi előbb-utóbb káros hatással lesz a vállalkozásra, de ezeket a mintákat nehezebb eldobni, mint gondolnád.
  • Ne vegyetek be hozzá nem értő embereket! Nézz csak körül: hány olyat látsz, hogy a családi céghez szívességből felveszik a releváns végzettséggel vagy tapasztalattal nem rendelkező rokont, aki jobb esetben nem csinál semmit, rosszabb esetben pedig még kárt is okoz a cégnek? Nagyon nehéz nemet mondani a családnak, de válasszuk el a munkát és a magánéletet, amennyire lehet!
  • Legyen terv az utódlásra! Nem szeretünk ilyesmire gondolni, de muszáj: senki sem él örökké, és számos, korábban jól működő családi vállalkozást láttunk már tönkremenni a harcban, ami azt lett volna hivatott eldönteni, hogy ki viszi tovább a céget. Minden sokkal egyszerűbb, ha ez előre le van fektetve.

A családi vállalkozás ingoványos talaj: nagyon nehéz úgy működtetni, hogy se a cég, se a családi kapcsolatok ne sérüljenek. Csak úgy lehettek ebben hatékonyak, ha az elejétől kezdve vannak szabályok, amikhez mindenki tartja magát. Tanuljatok mások hibáiból, kerüljétek el a jellemző buktatókat, így igazán értékes családi üzletet építhettek!

Megosztom a cikket
icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok icon_rendezveny