2022. 09. 23

ESG: kell-e ezzel foglalkoznom „kicsiként”?

Nincsenek ma könnyű helyzetben azok a cégek, amelyeknek határozott céljuk a fejlődés és a növekedés. A legtöbb területen óriási a konkurencia és a piaci környezet sem teszi könnyűvé az előrejutást. Éppen ezért kell minden eszközt megragadni arra, hogy a lehető legjobb képet fessük a vállalkozásunkról. Így könnyebb lesz mind az ügyfélszerzés, mind a partnerek megszerzése, sőt, akár vállalati kölcsönhöz is hamarabb juthatunk – merthogy a bankok sem csak a pénzügyi szempontokat veszik figyelembe.

Az új legnagyobb érték: a fenntarthatóság

Természetes, hogy mielőtt partnerként szerződünk egy céggel, megnézzük, mennyire stabil pénzügyileg. Az is alapvető, hogy a bank szintén ezt teszi, mielőtt hitelez egy vállalkozásnak, és az ügyfelek is szeretik tudni, hogy nem lesznek gondok annál a cégnél, amelynek fizetnek a szolgáltatásaiért. Üzleti partnerként azonban más szempontokat is figyelembe kell venni, ezek közül pedig talán a legfontosabb a fenntarthatóság, amit szerencsére már lehet is mérni az ESG mutató segítségével.

Mi az az ESG?

Az ESG rövidítés, az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) szavak első betűjéből tevődik össze. Egy, az idei év elejétől hatályban lévő EU-szabályozás értelmében ezen három területről is jelentést kell tenniük a nagyvállalatoknak – azaz már nem csak a pénzügyi adatok számítanak.

De miért is fontos ez a kis- és középvállalkozásoknak?

A kkv-szektort egyelőre nem érinti ez a szabályozás, ennek ellenére érdemes lehet foglalkozni a témával, ugyanis az ESG indexnek számos előnye van a kisebb cégek számára is. Ahogy említettük, az ESG gyakorlatilag a fenntarthatóságot mutatja, ami fontos lehet egy kevésbé ismert vállalat számára. Az adatok szerint az újonnan regisztrált cégek 28%-a 5 évvel később már nem működik – ki ne tartana megbízhatóbbnak egy fiatal kkv-t pozitív fenntarthatósági mutatókkal?
Az ESG szint tehát egy olyan tényező lehet, ami egy kisebb céget is megbízhatóbbá tesz a potenciális partnerek szemében, így pedig sokkal szívesebben kötnek vele üzletet, bátrabban alapoznak rá. Ez pedig kulcsfontosságú lehet a fejlődés szempontjából, hiszen a terjeszkedéshez, a hosszabb távú sikerekhez kellenek az új, gyümölcsöző kapcsolatok.

Nem kötelező, de ajánlott

Az ESG még viszonylag új, de egyértelműen ez a jövő: bár még csak a nagyvállalatoknak kötelező, valószínűleg rövid időn belül a kkv-szektorban is hátrányt fog jelenteni, ha egy cég nem rendelkezik ESG minősítéssel – egész egyszerűen azért, mert nem lesz látható, mennyire fenntartható a működése, és mennyire lehet rá hosszútávon alapozni. Az ESG komoly versenyelőnyt jelenthet a kkv-knek is.
Magyarországon már mintegy 470 ezer cég rendelkezik ESG indexszel az OPTEN jóvoltából. A mutató hetente frissül, ezért az adatbázisban mindig naprakész adatok találhatók – mert egy üzletnél nem csak a pénzügyi mutatók számítanak.
Ha még nem gondolkoztunk az ESG kérdésén, itt az ideje, hogy megtegyük a gyorsabb fejlődés érdekében!

Megosztom a cikket
icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok icon_rendezveny