2024. 04. 08

ESG lépésről lépésre

Idén hatályba lépett az Európai Unió CSRD rendeletéhez igazodó hazai ESG törvény, ami már  2024-ben is komoly feladatot jelenthet nem csak a nagyvállalatok, de a nekik beszállító kkv-k számára is.  Számos multi cég szólíthatja fel idén beszállítóit, bekérve többek között az éves CO2 egyenérték kibocsátást. Ennek hiányában akár komoly versenyhátrányba is kerülhetnek egyes cégek, elveszítve legnagyobb partnereiket.

Az ESG-re tekinthetünk úgy, mint a fenntarthatósági törekvések kiindulópontja. Egy mutató, amely számszerűsíti egy vállalkozás nem-pénzügyi teljesítményét, átfogó megközelítést biztosítva a fenntarthatóság minden aspektusára.
Az ESG rövidítés, az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (vállalatirányítási) szavak első betűjéből tevődik össze és ezt a 3 területet vizsgálja.

A témában készült videónkat itt eléred: Mi is az ESG? – YouTube

A fenntartható működés elérése nem feltétlenül igényel nagyszabású befektetéseket vagy széleskörű munkaerő bevonását. Sok olyan stratégia létezik, amely egyszerűen beépíthető a napi üzletmenetbe, értéket teremtve minimális költség- és erőforrásigénnyel.

Keretrendszer – ismerj meg több ESG keretrendszert és ellenőrizd milyen adatokat kérnek a cégektől. Ezek iránytűként szolgálnak a saját fenntarthatósági célok meghatározásában. Ilyen keretrendszer például a GRI (Global Reporting Initiative).

Konkrét és mérhető célok – Definiáljuk, hogy kinek, mit, mikor és miért kell tennie ahhoz, hogy elérjük a kiszemelt célt. Például, “2025-re 30%-kal csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást” vagy “2023-ra minden új beszállítónknak meg kell felelnie a fenntarthatósági minimumkövetelményeinknek.

Fókuszálj a lényegre – Ne próbálj minden területen tökéletes lenni. Például egy IT cég fókuszálhat az adatvédelemre és energiahatékonyságra, míg egy élelmiszeripari vállalat a termékminőségre és az ellátási lánc fenntarthatóságára helyezheti a hangsúlyt.

Személyre szabott megközelítés – Minden vállalatnak egyedi az ESG profilja, így a stratégiáknak is egyedinek, a cégre szabottnak kell lennie.

Legyen a vállalati kultúra része – Fontos, hogy az ESG kezdeményezéseket ne különálló projektként, hanem a vállalati működés természetes részeként kezeljük.

Vonjuk be a kollégákat – Oktassuk és motiváljuk alkalmazottjainkat az ESG céljaink elérése érdekében.

Kommunikáljon róla hatékonyan – Használjuk ki az ESG eredményeket a márkaépítésben.

Megosztom a cikket
icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok icon_rendezveny