2023. 06. 23

Fenntarthatósági ABC: Bevezető a GRI és ESG világába

A vállalati fenntarthatóság és az ESG (Environmental, Social, and Governance, azaz környezeti, társadalmi és irányítási tényezők) egyre fontosabbá válnak a modern üzleti világban. A gazdasági sikerre egyre inkább hatással lesz a társadalmi felelősségvállalás, a környezetvédelem és a jó irányítási gyakorlatok.

Az ESG tényezők nem csak a vállalatok hosszú távú fenntarthatóságát, hanem a társadalom egészének jólétét is befolyásolják. De hogyan lehet ezeket a tényezőket mérni és kommunikálni? Itt jön képbe a GRI, azaz a Global Reporting Initiative.

GRI: Egy globális kezdeményezés

A GRI egy nemzetközi, független szervezet, amely segíti a vállalatokat, kormányokat és más szervezeteket abban, hogy megértsék és kommunikálják gazdasági, környezeti és társadalmi teljesítményüket. A GRI a világ leggyakrabban használt fenntarthatósági jelentéstételi keretrendszerét határozza meg.

A szervezet arra törekszik, hogy a fenntarthatósági dokumentáció a vállalatok széles körében elterjedt és egységes legyen. Ez nem csak a cégek számára hasznos, hogy jobban megértsék és kezeljék a fenntarthatósági kockázatokat és lehetőségeket, hanem a befektetők, a szabályozók, a fogyasztók és a munkavállalók számára is, akik így hiteles és átlátható információkat kapnak.

GRI és az ESG kapcsolata

Az ESG tényezők figyelembevétele és mérése nélkülözhetetlen része a fenntartható üzleti gyakorlatnak, és a GRI keretrendszer alapvetően segíti ezt a folyamatot.

A GRI keretrendszere tehát nemcsak a fenntarthatósági jelentéstétel standardizálását és a társadalmi, gazdasági és környezeti hatások kommunikációját támogatja, hanem közvetlenül hozzájárul az ESG tényezők méréséhez és értékeléséhez is.

A GRI szerepe kulcsfontosságú a fenntartható üzleti gyakorlatban, amint az ESG tényezők egyre inkább beépülnek a vállalati döntéshozatalba és stratégiába. A szabványok alkalmazása biztosítja, hogy a vállalatok felelősségteljesen működjenek, megfelelően mérjék és jelentsék fenntarthatósági teljesítményüket. Az a vállalat, amely komolyan veszi az ESG tényezőket, és a GRI szabványok szerint jelent, egy lépéssel előbbre jár a fenntartható jövő felé vezető úton.

Az OPTEN 2022. január óta aktívan foglalkozik különböző ESG szolgáltatások fejlesztésével. Szakmai hitelességünk megerősítésének érdekében mi is alávetettük magunkat a GRI auditjának és első magyar cégként szerezte meg az OPTEN a GRI certifikációt. Ezzel már nemzetközi szinten is megkérdőjelezhetetlenek ESG szolgáltatásaink.

Megosztom a cikket
icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok icon_rendezveny