2024. 02. 22

Fenntarthatósági kislexikon magyar vállalkozásoknak

A fenntartható működés ma már nem csupán divat vagy jószándék kérdése; alapvetően befolyásolhatja a vállalatok üzleti teljesítményét és piaci versenyképességét. Az Európai Unió szintjétől kezdve a magyarországi szabályozási környezetig a fenntarthatóság elvárássá vált a vállalati világban. De mit is jelent ez egy magyar vállalkozás számára?

Fontos kiemelni a téma legelején, hogy bár a jelenlegi szabályozások még csak nagyvállalatokra vonatkoznak, de az ESG törvény indirekt hatása ettől jóval kiterjedtebb. Így minden hazai vállalkozásnak érdeke foglalkozni a témával, hiszen egy nagyobb partner vagy beszállító, aki a szabályozás hatálya alá esik bármikor bekérheti partnerei fenntarthatósági eredményeit. Továbbá a bankok és a befektetők is egyre nagyobb figyelmet fordítanak erre a területre.

CSRD vagyis a Vállalati Fenntarthatósági Jelentéstételi Irányelv az Európai Unió által 2023-ban bevezetett új szabályozás. Kezdetben a közérdeklődésre számot tartó nagyvállalatokra terjed ki, azonban a tervek szerint egyre bővül majd az érintett vállalkozások köre, amíg végül minden Európai cégnek transzparensen kell jelentenie.

EU taxonómiaA CSRD révén a vállalatoknak részletesen kell jelenteniük fenntarthatósági gyakorlataikat és hatásaikat, beleértve azt is, hogy milyen mértékben felelnek meg az EU Taxonómia által meghatározott fenntarthatósági kritériumoknak. A taxonómia tehát egy osztályozási rendszer, amely meghatározza, mely tevékenységek minősülnek fenntarthatónak az Európai Unióban.

Magyarországi ESG törvény2024. január 1-én lépett hatályba a CSRD rendeletéhez igazodó hazai ESG törvény, érintve a tőzsdén jegyzett nagyvállalatokat és pénzügyi szektorban tevékenykedőket, valamint közvetetten a KKV beszállítókat. A törvényről részletes beszámolónkat IDE kattintva olvashatjuk.

Aki időben lép az előnyhöz juthat, aki elkésik az hatalmas hátrányba kerül. Számos új betűszót kell megtanulni a vállalatvezetőknek, hogy ne egy fontos tárgyaláson hallják ezeket először. Ezekből válogattuk össze a legfontosabbakat:

ESG (Environmental, Social, and Governance) Az alap, amely a fenntarthatósági törekvések kiindulópontja. Az ESG tényezők átfogó megközelítést biztosítanak a vállalati felelősség minden aspektusára. Az E láb a környezeti, az S a társadalmi, míg a G a vállalatirányítás szempontjait veszi górcső alá.

Karbon-lábnyom Az ESG környezeti pillérének egyik konkrét mérőszáma, amely a vállalatok által közvetlenül vagy közvetetten kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét jelzi.

Net-Zero A karbon-lábnyom csökkentésének végső célja, amely azt jelenti, hogy a vállalat teljes működése során nem bocsát ki több üvegházhatású gázt, mint amennyit képes eltávolítani vagy kompenzálni.

Offset vagyis kibocsátáskompenzáció egy olyan mechanizmus, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy ellensúlyozzák saját üvegházhatású gáz-kibocsátásukat azzal, hogy támogatnak olyan projekteket, amelyek csökkentik a légkörbe jutó károsanyag-kibocsátást vagy elősegítik a szén-dioxid megkötését.

Scope 1, 2, és 3 kibocsátások Ezek a kategóriák tovább finomítják a karbon-lábnyom fogalmát, részletezve a vállalatok kibocsátásainak forrásait. Scope 1 a közvetlen kibocsátásokat, Scope 2 a vásárolt energia által okozott kibocsátásokat, míg Scope 3 az értékláncban keletkező, nem közvetlen kibocsátásokat foglalja magában.

Greenwashing (zöldmosás) Egy figyelmeztető fogalom, amely azt a gyakorlatot jelöli, amikor a vállalatok félrevezetően kommunikálják környezetvédelmi erőfeszítéseiket, ami alááshatja a valódi fenntarthatósági törekvéseket.

Természetesen a listát még hosszan tudnánk folytatni és egyre több olyan kifejezés lesz, amivel meg kell majd ismerkednie egy cégvezetőnek.  De hogyan lehet ezeket a tényezőket mérni és kommunikálni? Itt jön képbe a GRI, azaz a Global Reporting Initiative.

A GRI egy nemzetközi, független szervezet, amely segíti a vállalatokat, kormányokat és más szervezeteket abban, hogy megértsék és kommunikálják gazdasági, környezeti és társadalmi teljesítményüket. A GRI a világ leggyakrabban használt fenntarthatósági jelentéstételi keretrendszerét határozza meg. Ezek a keretrendszerek segítik a vállalatokat abban, hogy strukturált és következetes módon mutassák be fenntarthatósági erőfeszítéseiket, elősegítve az érdekelt felekkel való kommunikációt és a fenntartható fejlődés felé való elkötelezettségük demonstrálását.

A fenntarthatóság irányába tett elköteleződés hatalmas vállalatirányítási döntés, amely kezdetben óriásinak tűnhet. Azonban még a legkisebb lépések is jelentős változásokat hozhatnak hosszú távon.

Kezdd az Alapokkal: Mérjétek fel a jelenlegi helyzeteteket. Az első lépés a fenntarthatósági utazásban az, hogy megértitek, hol álltok most. Ez magában foglalhatja pédául a karbon-lábnyomotok kiszámítását, a hulladéktermelés és a vízhasználat felmérését.

Legyenek konkrét, reális céljaitok! Apró változtatások, mint az irodai papírhasználat csökkentése, az energiahatékony világításra való átállás mind hozzájárulnak a nagyobb cél eléréséhez. Oktassátok és vonjátok be a dolgozókat. A tudatosság növelése és a kollektív részvétel ösztönzése kulcsfontosságú lehet.

Természetesen fontos azzal kezdenünk, hogy ez a Földünknek éri meg leginkább, de tisztában vagyunk vele, hogy egy céges döntésnél az üzleti tényezőké a főszerep.

A fenntarthatóság gyakran válasz a társadalmi és piaci elvárásokra is, így versenyelőnyt jelenthet. Sales és marketing szempontból az ESG megközelítés új piaci lehetőségeket nyithat meg. Az ügyfelek és partnerek egyre inkább keresik azokat a szolgáltatásokat és termékeket, amelyek fenntartható és etikus gyártási, valamint üzleti folyamatokkal rendelkeznek. A fenntarthatósági kezdeményezések és társadalmi felelősségvállalási programok kiemelése a vállalati kommunikációban pedig erősítheti a márka hitelességét és a bizalmat. Továbbá a munkaerőpiacon is előnyt jelenthet.

A fenntarthatóság útja a magyar vállalkozások számára nem csak kötelezettség, hanem stratégiai előny is. A ma megtett lépések meghatározóak lesznek vállalatod hosszú távú sikerében. Minden kis lépés számít!

Megosztom a cikket
icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok icon_rendezveny