2023. 11. 17

Profit? Fontos, de közben ne feledkezz meg a közösségről sem, ahol működsz!

A vállalkozások sokszor, csak, mint profitra törekvő szervezetek jelennek meg a köztudatban. De nézzünk mélyebbre! Valójában a vállalkozások nem csak gazdasági motorok, hanem a közösségük életének aktív formálói is. Gondolj csak bele: a munkahelyek, amiket teremtenek, a helyi programok, amiket támogatnak, vagy az iskolai projektek, amikbe bekapcsolódnak. Mindezekkel a vállalkozások nem csak a gazdaságot, hanem a közösséget is gazdagítják. De hogyan is tehetik ezt a legoptimálisabban? Milyen stratégiákat és megoldásokat alkalmazhatnak a vállalkozások, hogy a közösségük még erősebb és összetartóbb legyen? Cikkünkben ezt a témát járjuk körbe.

Etikai vagy üzleti szempontok?

A fogyasztók ma már elvárják, hogy kedvenc vállalataik ne csak profitra törekedjenek, hanem valódi, tartós társadalmi hatást is gyakoroljanak.  A társadalmi hatásunk középpontba helyezése tehát nem csak etikai, hanem üzleti szempontból is előnyös. A vállalatok, amelyek ilyen kezdeményezésekben vesznek részt, általában elkötelezettebb munkavállalókkal rendelkeznek. Ezen túlmenően a fogyasztók is nagyobb bizalmat szavaznak azoknak a cégeknek, amelyek értékeikkel összhangban állnak.

Amikor társadalmi felelősségről beszélünk, sokan csak a nagyvállalatokra gondolnak. Pedig egy kis kávézó vagy könyvesbolt is hatalmas hatással lehet a közösségére. Gondoljunk csak egy ingyenes kávéra, amit az önkénteseknek kínálnak, vagy rendszeres olvasói estekre, amelyek összehozzák az embereket.

A helyi kezdeményezések támogatása kulcsfontosságú. Egy helyi futballcsapat szponzorálása vagy a helyi iskolákban rendezett művészeti és tudományos programok nem csak a vállalkozás láthatóságát növelik, de a közösség is profitál belőle. Miért ne alkalmaznánk helyi diákokat nyári munkára vagy gyakornoki pozíciókba? Ezzel nem csak munkalehetőséget biztosítunk, de a fiatalok is értékes munkatapasztalatot szereznek.

A karácsony közeledtével érdemes szétnézni a helyi termelők és vállalkozások kínálatában, hiszen nem csak kiváló minőségű céges ajándékokat találhatunk, hanem a közösségünket is támogathatjuk.

Vállalkozásunk ESG besorolásához is hozzájárulunk ezekkel a kezdeményezésekkel, hiszen az ,S, pillér fontos összetevői ezek.

Végül, de nem utolsósorban, a közösségi kommunikáció és visszajelzés is elengedhetetlen. Vegyük például egy szoftverfejlesztő céget, amely havonta megrendez egy “technológiai workshopot”, ahol ügyfelek, partnerek és fejlesztők együtt dolgozhatnak az új funkciók és integrációk kialakításán. Ez nem csak a termék fejlődését segíti elő, hanem erősíti az ügyfélkapcsolatokat és a közösségi elköteleződést.

 A közösségi felelősségvállalás során fontos óvakodni a buktatóktól. Az autentikus elköteleződés hiánya, a nem megfelelő kutatás vagy a túlzott ígéretek könnyen alááshatják a vállalkozás hitelességét. A vállalatoknak világosan és őszintén kell kommunikálniuk kezdeményezéseikről, miközben nyitottan fogadják a közösségtől érkező visszajelzéseket. A sikerhez nem csak a jó szándék, hanem az átgondolt és következetes megvalósítás is elengedhetetlen.

Megosztom a cikket
icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok icon_rendezveny