2022. 12. 12

Vállalkozás és hitel – így kaphatja meg könnyebben! 

Egy vállalkozásnak fejlődni nem könnyű, de szükséges, ha előre szeretne jutni. Az ideális az lenne, ha ezt mindig saját forrásból lehetne megvalósítani, de sajnos viszonylag ritkán tud ez működni, pláne egy kisebb, esetleg fiatal cég esetében. Ilyenkor a hitelfelvétel lehet járható út, amivel egyébként semmi gond, csak éppen olykor nehezebb megkapni, mint gondolnánk. A banknak ugyanis szigorú feltételei vannak, hiszen szeretné tudni, hogy az adós valóban fizetőképes lesz. Ez pedig egy cég esetében kicsit bonyolultabb, mint egy magánszemélynél. 

Mit tehetünk, hogy könnyen menjen a hitelszerzés?

Egy vállalkozásnál sokkal több szempontot kell figyelembe vennie a banknak, mint egy magánszemélynél. Éppen ezért, az ügyintézés jellemzően hosszabb, több a papírmunka, több adat szükséges, és számos esetben azt sem könnyű átlátni, hogy milyen lehetőségek is állnak rendelkezésre.  

Az alábbi 5 tippel szeretnénk egy kicsit segíteni abban, hogy könnyebben menjen a folyamat: 

  1. Érdemes hiteltanácsadóhoz fordulni, aki jól átlátja a lehetőségeket, és tud olyat ajánlani, ami igazán kedvező a számunkra! Ha nem éppen ez a profilunk, a hitelek világában könnyű elveszni, ráadásul a vállalkozói hitelek esetében annyi különböző feltételnek kell megfelelni, hogy segítség nélkül könnyen eltévedhetünk az útvesztőben, és az is elképzelhető, hogy egy banális hiba miatt utasítanak el végül. A szakértő segítség tehát életbevágó lehet!
  2. Mindent készítsünk elő! A hitelt mindenki szeretné minél előbb megkapni, hogy bele tudjon vágni a fejlesztésekbe, de sajnos ez általában nem megy egyik napról a másikra. Jelentősen meggyorsíthatjuk a folyamatot azonban azzal, hogy amit lehet előre elkészítünk. Például egy naprakész könyveléssel már előnyben lehetünk, és az esetleges hibákat is átnézhetjük. Nem szeretik a bankok, ha a könyvelési adatok hiánya miatt áll a hitelbírálat!  
  3. Vadásszunk az akciós hitelekre! Rendszeresen vannak kifejezetten kedvezményes, vállalkozói hitelek, amikhez kedvező feltételekkel lehet hozzájutni. Érdemes ezeket figyelemmel kísérni! A hiteltanácsadó is tud segíteni abban, hogy milyen lehetőségek vannak, de az adott területen belül magunk is utánajárhatunk.
  4. Ne legyenek fizetési csúszások! Durva intő jel a banknak, ha például rendszeresen késnek az adó- és járulékfizetéseink, de az is, ha a vevők csúsznak a fizetéssel cégünk felé. Ez persze logikus: könnyen okoz fizetésképtelenséget, ha nem tudjuk behajtani a kintlévőségeket. Próbáljuk az ilyen problémákat mielőbb rendezni, hogy a hitelszerzésnél ne jelentsenek hátrányt! 
  5. Igazoljuk a fenntarthatóságot! A bank szempontjából a fenntarthatóság kulcskérdés, hiszen értelemszerűen olyan cégnek szeretnének elsősorban hitelezni, amelyről joggal feltételezhetik, hogy 2-3 év múlva is működik majd. Az OPTEN ESG indexe alkalmas arra, hogy a fenntarthatóságról képet adjon. Bár 2022 januárjától csak a nagyvállalatok körében kötelező az ESG jelentéstétel, a kkv-knak is érdemes vele foglalkozni – például egy esetleg hitelfelvételnél is óriási előnyt jelent a megfelelő ESG szint! 

Ne bízzuk a véletlenre a fejlődést – tegyünk meg mindent azért, hogy a bankok is lássák a cégben a potenciált! 

Megosztom a cikket
icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok icon_rendezveny